Αρχαίο Θέρμο

Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία). Μάρτυρας της ιστορίας της πόλης είναι ο αρχαιολογικός χώρος με το μεγάλο πλήθος από δημόσια κτίρια και ναούς. Δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το νέο Αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου.

Σύμφωνα με τον Πολύβιο[1], η πόλη βρισκόταν σε οροπέδιο που το αποκαλεί «των θερμίων πεδίον», ενώ ονομάζει και την ίδια την πόλη ακρόπολη όλων των Αιτωλών. Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, μαζεύονταν στην πόλη Αιτωλοί που είχαν δικαίωμα ψήφου, για να αποφασίσουν για θέματα πολέμου, ειρήνης και συμμαχιών και για να προβούν σε αρχαιρεσίες των οργάνων της Συμπολιτείας. Η πόλη δεν είχε τείχη. Καταστράφηκε δύο φορές το 218 και το 206 π.Χ, από τον Φίλιππο τον Ε’.

Στην πόλη υπήρχε ο μεγάλος ναός του «Θερμίου» Απόλλωνα. Ο ναός έχει διαστάσεις 12,13 μέτρα πλάτος επί 38,23 μέτρα μήκος. Είχε δύο κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις: την αρχαϊκή, με σημαντικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο και τη φάση του 3ου αιώνα π.Χ. Οι κίονές του ήταν ξύλινοι και οι βάσεις τους λίθινες. Επίσης, υπήρχαν άλλοι δύο ναοί, μικρότεροι, του «Λυσείου» Απόλλωνα και της «Λαφρίας» Αρτέμιδας. Άλλα κτίσματα που υπήρχαν στην πόλη είναι οι τρεις στοές, ανατολική, δυτική και νότια, το «Βουλευτήριο» μία κρήνη καθώς επίσης έχουν βρεθεί και προϊστορικά ελλειψοειδή και τετράπλευρα κτήρια και δύο μέγαρα.[2]

Η νέα κωμόπολη βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από την αρχαία πόλη. Στο χωριό Μέγα Δένδρο λίγο έξω από την πόλη γεννήθηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.