Πανίδα

Η περιοχή της Τριχωνίδας είναι από τις πλουσιότερες σε αμφίβια και ερπετά.

Βάτραχοι, φρύνοι  και δεντροβάτραχοι δονούν με τα κοάσματα τους τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές νύχτες. Από τα οκτώ είδη αμφιβίων που υπάρχουν στη Λεκάνη της Τριχωνίδας, ο λιμνοβάτραχος είναι το πιο κοινό.

λιμνοβάτραχοςλιμνοβάτραχος

Πάνω από 17 είδη ερπετών απαντούν στη λίμνη  και στα γύρω εδάφη όπως  η μικρή σαύρα αβλέφαρος, η γουστέρα του Ταύρου που είναι ενδημικό είδος της Δυτικής Ελλάδας, νεροχελώνες και νερόφιδα που κολυμπούν στα νερά ή λιάζονται στις όχθες,   χερσοχελώνες  που ερωτεύονται αγκομαχώντας ανάμεσα από τους θάμνους, λαφίτες, τυφλίτες, σαπίτες, γιατρόφιδα  και σαΐτες παραμονεύουν για να πιάσουν τρωκτικά που αποτελούν τη βασική  τους τροφή, εξυγιαίνοντας συγχρόνως τους αγρούς από τον υπερπληθυσμό των ποντικών και αρουραίων.

αβλέφαροςαβλέφαρος

γουστέρα του Ταύρουγουστέρα του Ταύρου

Emys Οrbicularis-Στικτη Νεροχελώνα Στικτή Νεροχελώνα

Mauremys caspica γραμμωτή νεροχελώναΓραμμωτή Νεροχελώνα

Natrix natrixΝερόφιδο

Elaphe quatuorlineata, Vierstreifennatter, Foto von Wolfgang Simlinger, www.simi.at

Elaphe quatuorlineata, Λαφίτης

malpolon monspessulanus-σαπίτηςΣαπίτης

Έντομα

Η εντομοπανίδα της Τριχωνίδας είναι πλούσια και παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο στην τροφική αλυσίδα. Τα έντομα δεν είναι εύκολα ορατά για τον επισκέπτη, χρειάζεται μεράκι, υπομονή και ίσως ένας μεγεθυντικός φακός.

Τα έντομα που μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα είναι οι πεταλούδες και οι λιβελούλες ή ελικοπτεράκια όταν πετούν δραστήρια πάνω από τα νερά, ψάχνοντας για την τροφή τους που αποτελείται από άλλα έντομα, όπως οι μύγες ή αναζητώντας ένα ταίρι για να διαιωνίσουν το είδος τους.

polyommatus icarus

liveloulaλιβελούλα

Η παρουσία των λιβελούλων σε μια υγρή περιοχή θεωρείται ως θετικός οικολογικός δείκτης, συνώνυμο καλής ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος στο συγκεκριμένο υγρότοπο. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι οι προνύμφες αυτού του εντόμου τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με  προνύμφες  κουνουπιών, ελαττώνοντας έτσι σημαντικά τους πληθυσμούς  τους. Οι λιβελούλες είναι εντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο.

Ορνιθοπανίδα

Ο χώρος της λίμνης έχει μεγάλη ορνιθολογική  σημασία γιατί εκεί διαχειμάζουν πολλά υδρόβια πουλιά ενώ είναι σημαντικός σταθμός κατά τη διάρκεια της αποδημίας και χώρος φωλιάσματος για σπάνια είδη. Στην Τριχωνίδα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών, ενώ στην ευρύτερη λεκάνη του Αγρινίου πάνω από 220, από  τα οποία τα 50 είναι σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς.

Ardea-purpurea1Ardea purpurea) in lake Trichonida

Τα ελατοδάση και τα ψευδαλπικά λιβάδια του  Παναιτωλικού  απέχουν λίγο από τον υγρότοπο της λίμνης και τα δρυοδάση του Αράκυνθου. Έτσι η ευρύτερη περιφέρεια της Τριχωνίδας φιλοξενεί δασικά είδη πουλιών, είδη μεσογειακών θαμνώνων, είδη πεδινών λιβαδιών,   υγρών δασών,  ελαιώνων, είδη που ζουν στα καλάμια, υδρόβια της λίμνης και πολλά αρπακτικά. Η  παρουσία των αρπακτικών  δηλώνει ότι τα οικοσυστήματα της περιοχής αυτής είναι ακόμα πλούσια σε ζωή.

Περίπου 3500 κορμοράνοι έρχονται στη λίμνη νωρίς το πρωί από το φράγμα του Στράτου όπου κουρνιάζουν για να τραφούν. Το χειμώνα σχηματίζουν μεγάλες ομάδες για να κυνηγήσουν ψάρια τα οποία  είναι η βασική τους τροφή.

κορμοράνοικορμοράνοι

Τα νανοβουτηχτάρια που φωλιάζουν στη λίμνη κυνηγούν μοναχικά με μακροβούτια, συνήθως μικρά ψάρια.

Νανοβουτηχτάρια -νανοβουτηχτάρια

Τα συγγενικά τους μαυροβουτηχτάρια καθώς και τα σκουφοβουτηχτάρια  διαχειμάζουν στην Τριχωνίδα και τρέφονται λίγο βαθύτερα, σε πιο καθαρά νερά.

Οι βουβόκυκνοι επισκέπτονται κατά ομάδες τη λίμνη, όταν ο χειμώνας είναι βαρύς.

Η λίμνη  φιλοξενεί επίσης  διάφορα είδη πάπιας.

Οι χουλιαρόπαπιες, οι πρασινοκέφαλες, τα σφυριχτάρια, οι ψαλίδες και τα κιρκίρια επισκέπτονται την Τριχωνίδα κάθε χειμώνα.

Κάθε χρόνο, περίπου 10.000 πάπιες διαχειμάζουν   εδώ, ενώ ο αριθμός αυτός μπορεί να υπερδιπλασιαστεί όταν κάνει βαρυχειμωνιά.

Μαυροκέφαλες, γκισάρια και τσικνόπαπιες πιάνουν την τροφή τους από το βυθό με μακροβούτια και είναι τα πιο κοινά είδη πάπιας στη λίμνη εξαιτίας του πλούσιου σε τροφή πυθμένα στις ρηχές ακτές της.

Τακτική είναι και η εμφάνιση φερεντινιών που πλέον απαντώνται σε πολύ λίγους υγρότοπους της Ελλάδας.

Οι φαλαρίδες το χειμώνα σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια που τον Γενάρη μπορούν να φθάσουν και τα 25.000 άτομα. Φαλαρίδες μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε στις όχθες της λίμνης  όπου ξεκουράζονται καθαρίζοντας το πτέρωμα τους.

Εκεί επίσης θα συναντήσουμε τις νερόκοτες και νεροκοτσέλες  που φωλιάζουν μέσα στους καλαμιώνες. Στην ησυχία ενός φθινοπωρινού μεσημεριού το βόμβυσμα της φωνής τους θα μας ξαφνιάσει ευχάριστα.

Νερόκοτα - Common Moorhen (Gallinula chloropus)νερόκοτα

Οι λευκοτσικνιάδες

(Egretta garzetta) in lake Trichonida

εμφανίζονται σε μικρούς αριθμούς στις ακτές της την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Οι λιγοστοί και σπάνιοικρυπτοτσικνιάδες

κρυπτοτσικνιάς

εμφανίζονται κατά την εαρινή μετανάστευση.

Ο μικροτσικνιάς, ο μικρότερος ευρωπαϊκός ερωδιός,  φωλιάζει μέσα στους πυκνούς καλαμιώνες,

(Ixobrychus minutus) in lake Trichonida.

ενώ ο νυχτοκόρακας που φωλιάζει στη γειτονική Λυσιμαχεία έρχεται να τραφεί στην Τριχωνίδα.

Νυχτοκόρακας - Νight Ηeron (Nycticorax nycticorax)

Την Άνοιξη, μέσα από τους καλαμιώνες κάνει την εμφάνισή του και ο σπανιότερος των ερωδιών, ο πορφυροτσκνιάς.

Τον Απρίλη, οι χαλκόκοτες πέφτουν κατά ομάδες στα υγρολίβαδα για να τραφούν   καθώς μεταναστεύουν.

Plegadis-falcinellus5χαλκόκοτα

Ο καιροσκόπος παμφάγος ασημόγλαρος είναι καθημερινός επισκέπτης της λίμνης, ενώ οι καστανοκέφαλοι γλάροι παραμένουν στη λίμνη όλο το χρόνο.

καστανοκέφαλος γλάρος-Black_headed-Gull

Τα ποταμογλάρονα επισκέπτονται σε μικρούς αριθμούς την Τριχωνίδα από τον Απρίλη ως το Σεπτέμβρη. Βουτούν κάθετα από τον αέρα στο νερό για να πιάσουν αθερίνες.

ποταμογλάρονο

Πολύ πιο σπάνια εμφανίζονται τα νανογλάρονα.

1Sterna-albifrons7

Γερακίνες φωλιάζουν στα κοντινά βουνά και αναζητούν τροφή στους γύρω από τη λίμνη βάλτους, κυρίως το Χειμώνα.

Γερακίνα

Οι καλαμόκιρκοι φτεροκοπούν πάνω από τη λίμνη κατά τους χειμερινούς μήνες ψάχνοντας για άρρωστα ή τραυματισμένα πουλιά.

Circus aeruginosus) in lake Trichonida.

Τα βραχοκιρκίνεζα πετούν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αναζητώντας μικρά τρωκτικά ή μεγάλα έντομα. Στέκονται  θαρρείς ακίνητα στον αέρα επιθεωρώντας το έδαφος με εκείνο το χαρακτηριστικό τους πέταγμα που στην Ελλάδα τους έδωσε το παρατσούκλι “ανεμογάμης” και στην Ισπανία την παρομοίωση με “το άγιο Πνεύμα”.

Βραχοκιρκίνεζο

Το καλοκαίρι την περιοχή επισκέπτονται ο φιδαετός

Circaetus gallicus) in Nea Avorani

και ο σφηκιάρης.

Pernis apivorus

Ο πρώτος τρέφεται με φίδια και σαύρες και ο δεύτερος κυρίως με σφήγκες στις σφηκοφωλιές.   Που και που, πάνω από τη λίμνη μπορεί να περάσει κάποιο ξεστρατισμένο  όρνιο, προερχόμενο από τον Αράκυνθο.

Ο ποταμότριγγας είναι από τα λιγοστά είδη παρυδάτιων πουλιών που επισκέπτονται τη λίμνη. Προτιμά τις χαλικώδεις και βραχώδεις ακτές της.

(Actitis hypoleucos) in lake Trichonida.

Λιγοστά ζευγάρια  αλκυόνες φωλιάζουν  σε τρύπες που έχουν ανοίξει σε όχθες όπου υπάρχουν χωμάτινα   πρανή. Κυνηγούν μοναχικά  μικρά ψαράκια με τον πολύ χαρακτηριστικό τους τρόπο.

Αλκυόνη - Common Kingfisher (Alcedo atthis)

Οι λευκοσουσουράδες τσιμπολογούν μικρά έντομα στο ανοιχτό έδαφος. Λίγα ζευγάρια φωλιάζουν στις ανατολικές όχθες. Οι κελάδες γεμίζουν τα χορτολίβαδα κάθε χειμώνα   ενώ δεκάδες χιλιάδες ψαρόνια  έρχονται να διαχειμάσουν και τρέφονται τριγύρω από τη λίμνη μαζί με κορακοειδή όπως τα χαβαρόνια για τα οποία η περιλίμνια ζώνη αποτελεί το νοτιότερο τόπο της χειμερινής τους κατανομής στη Βαλκανική.

Πέντε είδη χελιδονιών συγκεντρώνονται την Άνοιξη εδώ κατά χιλιάδες, κυνηγώντας καθημερινά τα έντομα. Το πιο κοινό είδος είναι το σταυλοχελίδονο.

Μιλτοχελίδονο (Hirundo daurica)in Nea AvoraniΜιλτοχελίδονο (Hirundo daurica)

Ο μαυρολαίμης κυνηγά έντομα στους θάμνους και τα λιβάδια. Ο φυλλοσκόπος καθαρίζει τα φύλλα και τα κλαδάκια από τα παρασιτικά έντομα, τα αβγά και τις προνύμφες τους. Η τσιχλοποταμίδα

Acrocephalus arundinaceus) in lake Trichonida.

ηχεί το γαμήλιο κελάηδημά της στους καλαμιώνες από τον Απρίλη ως τον Ιούνη. Η υφάντρα χτίζει τη φωλιά της με το χνούδι της λεύκας του ψαθιού και της ιτιάς και την κρεμά  από ένα λεπτό κλαδί, συνήθως  πάνω από το νερό, για ασφάλεια.

Με ένα ζευγάρι κιάλια και ένα βιβλίο για πουλιά μπορεί όποιος επιθυμεί να μυηθεί στην παρατήρηση πουλιών ή όπως λέγεται διεθνώς, στον κόσμο  του bird watching. Μερικές γνώσεις για τη βιολογία και τις συνήθειές τους θα βοηθήσουν στο να τα εντοπίσει κάποιος και να τα παρατηρήσει  με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ερμηνεύοντας τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους.

Βασικοί κανόνες για τον παρατηρητή πουλιών είναι η υπομονή και  ο σεβασμός προς τα έμβια όντα. Οι κινήσεις δεν πρέπει ποτέ να είναι απότομες,   η ενδυμασία μας δεν πρέπει να έχει φανταχτερά χρώματα που τρομάζουν τα πουλιά. Ενδεδειγμένα χρώματα τα χρώματα της φύσης, καφέ, χακί, πράσινο, γκρίζο.

Πρόσβαση στην παρόχθια ζώνη απ’ όπου θα παρατηρήσουμε τα υδρόβια πουλιά έχουμε στις περιοχές Αμπάρια , Παλαιοχώρα Καινούριου,  Δογρή, Κάτω Μυρτιά, Σιταράλωνα, Τριχώνιο, Δαφνιά, θυρόφραγμα Λυσιμαχείας.

Αρπαχτικά πουλιά μπορούμε να παρατηρήσουμε στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης, καθώς και στους γύρο ορεινούς όγκους. Δυσκολότερη είναι η παρατήρηση των μικρών πουλιών.  

Πουλιά που μπορεί εύκολα κανείς να τα παρατηρήσει  είναι οι φαλαρίδες, τα βουτηχτάρια,  οι ερωδιοί,  οι κορμοράνοι, οι γλάροι, τα γλαρόνια,   οι αλκυόνες  και οι πάπιες.

Επίσης  αρπακτικά όπως γερακίνες, καλαμόκιρκους και βραχοκιρκίνεζα.  

Tο μικρότερο  ψάρι στη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας

Ο Νανογωβιός  της Τριχωνίδας

To μικρότερο ψάρι της Ευρώπης ζει στη Λίμνη Τριχωνίδα

Το μικρότερο ψάρι της Ευρώπης ζει στη Τριχωνίδα  και ονομάζεται νανογωβιός. Αυτό αναφέρει  η έκδοση «Ψάρια και οργανισμοί των εσωτερικών υδάτων της Ελλάδας» που εξέδωσε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών και εφαρμογών στους τομείς του περιβάλλοντος, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας «Νέαρχος» σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Ο νανογωβιός είναι ενδημικό της Τριχωνίδας και ζει μόνο στα νερά της και το μήκος του είναι μόλις 2 εκατοστά……

 

NANOGOVIOS1Το επιστημονικό του όνομα είναι Economidichthys trichonis και οφείλεται στον παγκοσμίου φήμης καθηγητή ζωολογίας-ιχθυολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Σ. Οικονομίδη ο οποίος το 1990 το περιέγραψε και το ταξινόμησε.

Μάλιστα είναι ένα είδος απειλούμενο με εξαφάνιση.

 πηγη: oikoait.gr